Koninklijke marine 4 maanden in actie

26-02-2015 | 11:51

De opvarenden van marineschip de Zr. Ms Van Speijk hebben in de afgelopen vier maanden aan boord allerlei ludieke acties georganiseerd om geld op te halen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De bemanning en het thuisfront hebben samen €7.634,54 opgehaald. De opbrengt gaat naar onderzoek naar de spierziekte ALS. Het schip dat vrijdag 12 december weer in Den Helder aankomt was op missie in Somalië waar gewerkt is aan het voorkomen van piraterij.

”Alle 177 bemanningsleden hebben wel op een of andere manier meegedaan aan de acties. Om fit te blijven aan boord, zijn wij vrijwel dagelijks met sport bezig. Voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor iemand met ALS niet. Daarom hebben wij ons ingezet voor spierziekten”, aldus luitenant ter zee Wim Nieland, Commandocentrale Officier van de Koninklijke Marine.

Laatste pot pindakaas

Er is geld opgehaald door middel van het uitvoeren of aanbieden van diverse acties, het sponsoren van inspanningen of het kopen van veilingitems zoals de laatste pot pindakaas aan boord! Voorbeelden van acties zijn het schoon-schippen (schoonmaken) van iemands hut, het beschikbaar stellen van een Skype-sessie met thuis, een diner in de kajuit, ontbijt op bed en een taart van de bakker. Ook zijn een aantal ‘functiewisseling voor een dag’ geveild. Zo kon je een dagje commandant, een dagje pater en een dagje marinier winnen. Een andere actie die loopt tot en met 12 december is de fietsmarathon, waarbij een groep van zo’n 35 man 24/7 om de beurt een halfuur op een hometrainer zit om op die manier ‘eerder’ thuis te zijn dan het schip. Het gaat om een afstand van 6080 km die overbrugt moet worden.